Notificatie die de aangever ontvangt via AGS van de Douane. Hierop staan o.a. de verschuldigde belastingen vermeldt.
GBD
Aangifte voor veterinaire goederen (levende dieren, producten met dierlijke oorsprong en levensmiddelen). Deze goederen dienen bij import gecontroleerd te worden door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).
Douanewaarde
De waarde van de goederen tot aan de grens van de EU. Om de juiste douanewaarde te bepalen kunnen er verschillende methoden worden gebruikt zoals: transactie waarde van de ingevoerde goederen, transactiewaarde identieke/soortgelijke goederen, terugreken methode, berekende waarde methode en redelijke middelen
Incoterm
Leveringsafspraken tussen koper en verkoper. In de incoterms wordt o.a. geregeld voor wiens rekening het transport en de verzekering komen. Ze kunnen grofweg worden onderverdeeld in maritiem, luchtvervoer en overig. De maritieme incoterms zijn: FAS,FOB,CFR,CIF. De incoterms voor de luchtvracht: CPT. De overige incoterms: EXW,FCA,DAP,DAT,DDP. In de praktijk worden deze incoterms vaak door elkaar gebruikt.
Contract Directe Vertegenwoordiging (DV)
Overeenkomst tussen de vertegenwoordiger (douane agent) en vertegenwoordigde (im- of exporteur, derde partij). De vertegenwoordigde machtigt vertegenwoordiger om uit zijn/haar naam en rekening, douaneaangifte te doen.
Non Manipulatie certificaat
Document dan dienst al bewijs, dat de goederen gedurende het douane vervoer, niet zijn gemanipuleerd of onregelmatigheden zijn vast gesteld. Dit document wordt vooral gebruikt bij doorvoer. Dit document is altijd geviseerd door de Douane.
A.TR
Herkomst document wat gebruikt wordt in de handel tussen de E.U. en Turkije. Hierop staan gegevens over de zending en is getekend door de douane of de exporteur of diens vertegenwoordiger, alleen i.c.m. met de juiste vergunningen. Bij inkomende goederen vergezeld met A.TR, kan er tegen verlaagd of 0-tarief worden ingevoerd
Leveranciersverklaring (LTD)
Verklaring van een leverancier aan de exporteur over de oorsprong van de geleverde goederen. Dit bescheid kent een vaste lay-out en dient te worden ondertekend.
Certificaat van Oorsprong (CVO)
Niet preferentieel oorsprongsdocument. Er kan geen verlaagd of nul tarief worden verkregen met een CVO. Echter diverse landen eisen dat er een certificaat van oorsprong bij de goederen aanwezig is, vanuit bijvoorbeeld handelspolitieke redenen.
EUR-MED
Hetzelfde principe als een EUR1. Wordt gebruikt in de handel tussen de Pan-Euro-Mediterrane landen en biedt extra mogelijkheden t.a.v. de cumulatieve oorsprongseisen.